Fredag 23 June 2017 | VECKA 25 | KL
Dagens namn: Adolf, Alice
Now Onair
Hem » METALQUIZ » OM METALQUIZ
Foto: Jonas Eklöf (Bilden är hämtad från "Restaurant 2112 - A Tale of Meat and Metal", Kalla Kulor Förlag 2014)
Foto: Jonas Eklöf (Bilden är hämtad från "Restaurant 2112 - A Tale of Meat and Metal", Kalla Kulor Förlag 2014)

OM METALQUIZ

METALQUIZ – en melodifrågesport för hårdrockare
– Varje torsdag 18.00 (repris lördag 16.00) på Radio Floda 91,4 eller precis när du vill på sidan ”VECKANS METALQUIZ”.

PRESENTATION
Vi heter Jonas Slättung och Mattias Lindeblad – två hårdrocksnördar som bevakat hårdrocken som genre för bl a Sveriges Radio, SVT, samt i ett antal böcker. Hösten 2009 började vi göra en hårdrocksfrågesport vid namn ”METALQUIZ” på rockklubben Sticky Fingers i Göteborg. Efter något år flyttade vi till makalöst härliga Restaurant 2112 i samma stad (som för övrigt ägs av Peter och Björn från In Flames), där vi huserat sedan dess. Nu bjuder vi på en radiovariant av vår succéquiz här på Radio Floda 91,4.

I METALQUIZ ryms allt från AOR till black metal, gammalt som nytt. Och så ställer vi frågor också. Nördiga spörsmål om låtarna, plattorna och banden. Men ibland även om sådant som alla borde kunna.

Hur lyssnar jag?
Om du befinner dig i Göteborgsområdet hittar du Radio Floda på 91,4 på FM-bandet. Du kan även lyssna på METALQUIZ i realtid här på www.radiofloda.se eller via appen ”Radio Floda” som du hittar på App Store och Google Play.

När sänds METALQUIZ?
METALQUIZ sänds på torsdagar 18.00 (repris lördagar 16.00) eller när du vill på www.radiofloda.se, eftersom vi lägger ut programmen i sin helhet på här på hemsidan under fliken ”VECKANS METALQUIZ” efter sändning.

Hur går ett METALQUIZ till?
I programmet spelar vi 10 stycken låtar. Till varje låt-illustration vill vi veta vad bandet eller artisten heter. Vi vill även ha låtens titel. Dessutom ställer vi en ”nördfråga”, en slags specialkunskapsfråga, som oftast har med bandet eller artisten att göra. Varje svar är värt 1 poäng. Sammanlagt kan alltså varje spelad låt med tillhörande ”nördfråga” ge max 3 poäng.

Varannan vecka avslutar vi METALQUIZ med en ”Bonusfråga” värd 4 poäng och varannan vecka med ett ”Medley” som innehåller ca 30 sekunder från 10 stycken låtar. När det gäller vårt medley vill vi ha namnet på bandet eller artisten, samt låtens titel. En poäng för varje rätt svar. Ett medley kan vid full pott ge 20 poäng. Detta innebär att ett METALQUIZ kan ge max 34 poäng, respektive 50 poäng varannan vecka .

Hur skickar jag in mina svar?
Du fyller i dina svar samt kontaktuppgifter online på sidan ”VECKANS METALQUIZ”.

Hur vet ni att folk inte fuskar?
Det vet vi inte. Men det vi däremot är övertygade om är att hårdrockare är hedersknyfflar som aldrig skulle sänka sig så lågt som att exempelvis googla sig fram till korrekta svar.

Vad vinner man?
Förutom äran så får de tre personer som får bäst poäng varsitt exemplar av Mattias Lindeblads bok ”Skräck – boken som Gud glömde”. Vi drar tre vinnare på onsdagen i veckan efter varje show har sänts och publicerar namnen på sidan ”GAMLA METALQUIZ”. (Får flera personer samma poäng och antalet vinnare överstiger tre, tillämpar vi lottning.)

Kan man skicka in svar till gamla program?
Man kan lyssna på gamla program och man kan skicka in svaren till dem också, men man kan inte vinna något. Egentligen tjänar det inget till. Vi låter gamla program ligga kvar för att vi tycker att det är bra och rolig radio (och kanske något som kan förgylla en förfest).

Godspeed on the devil’s thunder,

 

Jonas & Mattias

Kontakta oss gärna om du undrar något eller bara vill strössla beröm. Skicka gärna ett mail till [email protected].